Për shumë njerëz, është e vështirë t’i rezistojnë tundimit të një bifteku të gatuar bukur ose një hamburgeri me lëng. Pavarësisht nga fakti që mishi është plot me lëndë ushqyese, ai gjithashtu përmban një numër toksinash kimike natyrore, yndyra të ngopura dhe elemente që na e bëjnë të vështirë tretjen.

Ngrënia e tepërt e mishit mund të çojë në pasoja serioze nga rritja e rrezikut të diabetit në sëmundje të zemrës dhe madje edhe kancer.

Të gjithë kemi sisteme të ndryshme tretëse, dhe ato bazohen në gjenetikën dhe zakonet tona dietike.

Në varësi të prerjes së mishit, disa kanë mjaft yndyrë. Yndyrnave u duhet më shumë kohë për tu tretur nga trupi dhe kjo është arsyeja pse ato mund të shkaktojnë kapsllëk ditën tjetër.

Kapsllëku mund të jetë rezultat i hekurit të lartë që normalisht gjendet në mishrat e kuq . Përveç kësaj, mishi i kuq ka pak fibra, të cilat janë thelbësore për lëvizjet e rregullta të zorrëve.

Këshillë: Disa studime zbulojnë se ngrënia e tepërt e mishit të kuq mund të rrisë shanset për t’u prekur nga kanceri i zorrëve. Mundohuni të hani mish të kuq vetëm në sasi konservatore (100-200 g vetëm dy herë në javë) me shumë perime ose drithëra.

Mundohuni të shmangni ngrënien e mëlçisë dhe veshkave. Kaloni në ushqim deti ose pulë, dhe zgjidhni mish të zier mbi skuqur.

/Priza.al/