Kujdes! Ushqimet e shpejta të mbështjella në qese letre nuk janë aq të sigurta

Qeset e letrës që mbajnë këto ushqime të shijshme mund të jenë të pasura me kimikate dhe të dëmshme si për shëndetin e njeriut ashtu edhe për mjedisin, paralajmëron një studim i udhëhequr nga një ekip ndërkombëtar studiuesish. Ndërsa tregtohen si ‘acegreen’, alternativa ndaj plastikës, këto përmbajnë një kimikat të quajtur sulfat perfluoroktanoik ose PFOS, i cili është një nga një klasë e kimikateve të prodhuara nga njeriu të quajtur substanca per- dhe polifluoroalkil, ose PFAS.

PFAS zakonisht përdoren për të bërë letrën rezistente ndaj yndyrës, kështu që ato përdoren në shumë kontejnerë dhe mbështjellës të ushqimit të shpejtë. Këto kimikate quhen gjithashtu kimikate përgjithmonë, sepse ato shpërbëhen shumë ngadalë dhe grumbullohen në mjedis dhe në indet e njeriut, duke përfshirë mëlçinë.

Studiuesit nga Kanadaja, SHBA-ja dhe Zvicra testuan 42 lloje të ambalazheve të ushqimit prej letre të mbledhura në Toronto midis shkurtit dhe marsit 2020, duke përfshirë tasa letre të kompostueshme, mbështjellës sanduiç dhe burger, çanta për servirje kokoshkash dhe çanta për ëmbëlsira të tilla si petullat. Ekipi testoi paketimin e ushqimit prej letre për fluor, një element kyç në PFAS — dhe zbuloi se 45 përqind e mostrave përmbanin fluor, duke sugjeruar se ato përmbanin PFAS.

Rezultatet, të publikuara në revistën Environmental Science and Technology Letters, treguan se nivelet më të larta të fluorit dhe PFAS u gjetën në qese letre të përdorura për sende të yndyrshme si burgers, pasta dhe donuts, si dhe në tasa letre të kompostueshme. Kjo ndodhi sepse tuli i papërpunuar duhet të përzihet me shumë PFAS për ta bërë atë mjaft të fortë dhe për të parandaluar shpërbërjen kur bie në kontakt me lëngjet.

Studimi tregoi:

Përdorimi i PFAS në paketimin e ushqimeve si p.sh. tasat “kompostues” përfaqëson një zëvendësim për keqardhje të paketimit plastik të ushqimit njëpërdorimësh.

Studiuesit thanë se PFAS dihet se marrin ushqim nga paketimi që mban ushqimin. Miriam Diamond, profesore në Shkollën e Mjedisit në Universitetin e Torontos tha për CNBC:

Po hyn tek ju sepse PFAS do të migrojë nga paketimi, nga tasi, nga çanta në ushqim. Studimet e mëparshme kanë treguar se ndodh më shpejt kur ushqimi është i nxehtë dhe i yndyrshëm.

Mostrat e qeseve të letrës dhe tasit të kompostueshëm treguan gjithashtu praninë e një PFAS tjetër, i njohur si toksik për brejtësit. Studimet e mëparshme kanë lidhur PFAS me një sërë efektesh shëndetësore te njerëzit dhe kafshët, duke përfshirë rritjen e rrezikut të kancerit, reduktimin e përgjigjes imune dhe fertilitetit, ndryshimin e metabolizmit dhe rritjen e rrezikut të obezitetit.

Share This Article
Leave a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *