I përdorim çdo ditë, këto janë 17 ushqime që “ushqejnë” kancerin

Sëmundja e kancerit është një sëmundje e cila fillon me një rritje të pakontrolluar të qelizave anormate, të cilat mund t’i sulmojnë indet dhe organet tjera.

Deri më tani thuhet se faktorët që rrisin rrezikun për kancer janë: hormonet, viruse dhe baktere të caktuara, karakteristikat ekologjike dhe biologjike. Por është provuar se dhe mënyra negative e të jetuarit rrit rrezikshmërinë, ku ndikon prija e duhanit, stresi etj.

Priza.al sjell në vëmendjen tuaj disa nga ushqimet që shkaktojnë kancer dhe që duhet të bëjmë kujdes në konsumimin e tyre:

Pijet me gaz

Ndër pijet më me rrezikshmëri jo vetëm pse përmban shumë sheqer por sepse këto pije përmbajnë pigmente artificiale të ngjyrës karamel.

Mishi i kuq në zgarë

Gatimi i mishit të kuq në zgarë rrezikon ta shkaktojë kancer nga temperaturat shumë të larta që duhet për të gatuar mishin.

Kokoshkat e gatuara në mikrovalë

Gjalpi që i hedhim  kokoshkave gjatë momentin që i janë në mikrovalë dhe toksinat gjatë gatimit janë të dëmshme gjatë përdorimit.

Ushqimet e konservuara, sidomos domatet

Kanaçet që përdoren për ushqim të konservuar përmbajnë kimikatin BPA. Domatet janë shumë të shëndetshme por paketimi i humbet vlerat ushqimore të tyre.

Vajra vegjetalë

Vaji nga perimet nuk është i bërë i gjithi në mënyrë natyrale por përmban disa procese kimike që përzihen në të.

Salmoni i kultivuar

Salmoni është njëri ndër ushqimet me më shumë proteinë. Salmoni i kultivuar në ferma nuk është zhvilluar në mënyrë natyrale por është i ushqyer me kimikate, pesticide dhe antibiotikë të ndryshëm.

Sheqeri diabetik

Sheqeri idabetik është i përbërë nga disa kimikate dhe përsa i përket sigurisë së përdorimit të tij  nuk ka shumë të dhëna.

Mielli i bardhë

Procesi i rafinimit të miellit humb shumë vlera ushqyese.

Frutat jo organike

Frutat  janë shumë të shëndetshme por pesticidet në to ndikojnë në mënyrë negative.

Mishi i përpunuar

Procesi i përpunimit të mishit duke vendosur shumë kripë dhe kemikate shkakton rrezik të madh.

Patatina

Kripa dhe ngjyra artificiale janë të rrezikshme për organizmin.

Ushqime të përpunuara

Këto ushqime janë të përpunuara që t’u rezistojnë dëmeve dhe rreziqeve të jashtme.

Alkooli 

Për alkoolin ka informacione të mjaftueshme prandaj duhet që të pini sa më pak alkool.

Sheqeri i përpunuar

Kanceri shfaqet më shumë aty ka ka më shumë sheqer kështu që qëndroni larg gjërave të ëmbla.

Gjalpi

Është konsideruar  si i shëndetshëm por përbërja e tij nga vaji i perimeve vegjetale vërteton të kundërtën.

Ushqimi dietike

Ushqimi dietal përmban sheqerna artificiale që të zëvendësojnë dhjamin e humbur gjatë dietës.

Sufllaqet

Ndër ushqimet më të preferuara por që përmbajnë shumë kripë dhe vaj që është rrezik i madh ndaj kancerit.

Share This Article
Leave a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *