Fatura 6 mujore e Hagës, 1.5 milion Euro për avokatët e ish-krerëve të UÇK-së

Rreth 1.6 milionë euro është fatura që ka paguar buxheti i Kosovës  në 6 muaj për mbrojtjen e krerëve të UÇK-së në Gjykatën Speciale në Hagë. Më konkretisht nga buxheti i Kosovës janë paguar 1 milion e 578 mijë e 857 euro e 35 cent për shtatë të akuzuarit. Pagesat për avokatët janë lëvruar nga Ministria e Drejtësisë që nga tetori i vitit 2020. Të dhënat për pagesën e mbrojtjes së tyre deri më tani konsideroheshin si konfidenciale, por ndalesa e deritanishme ishte konsideruar si kundërkushtetuese dhe kundërligjore.

T7 i ka siguruar këto shpenzime nga Ministria e Drejtësisë, pas kërkesës së ministres Haxhiu për ndryshim të udhëzimit administrative për publikimin e shpenzimeve financiare, udhëzim të cilin e ka aprovuar edhe kryeministri Albin Kurti. Kësaj liste për nga shpenzimet i prin avokati i Hysni Gucatit, Jonathan Rees. Pagesa e ekzekutuar për të është 315 mijë euro. Pas tij, sipas shpenzimeve të deritanishme radhitet mbrojtja e Rexhep Selimit, ish- komandantit të UÇK-së që po gjykohet në lëndën “Thaçi dhe të tjerët”. Avokati i Selimit, David Young është paguar nga shteti me 287 mijë euro. Ndërsa, një shumë e konsiderueshme e parave është dhënë edhe për mbrojtën e ish-pjesëtarit të UÇK-së, Sali Mustafës.

Për mbrojtjen e tij, holandezin Von Bone sipas kësaj tabele nga buxheti shtetëror janë ekzekutuar mbi 271 mijë euro. Ndërkohë, një shifër e madhe është e ndarë edhe për njërin nga avokatët që po e mbron ish-presidentin Thaçi në Gjykatën Speciale. Njëri nga tre avokatët e ekipit mbrojtës të ish-shefit të shtetit, Pierre R. Prosper deri më tani është paguar mbi 251 mijë euro. Ndërsa shuma që është ndarë për avokatin e Jakup Krasniqit për një gjysmë viti është për mbi 242 mijë euro.

Më pak sipas këtyre të dhënave është paguar njëri nga tre mbrojtësit e ish-kryeparlamentarit e ish-shefit të SHIK-ut, Ben Emmerson. Britaniku Ben Emmerson që po e mbron Kadri Veselin, është paguar më shumë se 31 mijë euro. Avokati i Nasim Haradinajt, Bat Mertens, për periudhën tetor-nëntor është paguar 33 mijë e 648 euro, ndërkaq avokati tjetër i tij, Toby Cadman, për periudhën dhjetor-shkurt është paguar 144 mijë e 742 euro. Deri më tani janë aprovuar 1,114,257.35 euro derisa mbrojtja e përmendur më lart ka tërhequr nga llogaria 464,600 mijë euro.

 

 

Shikime: 4
Comments: 0

Your email address will not be published. Required fields are marked with *