FOTO/ Kina ngre në ajër raketën gjigande që del jashtë kontrollit, ja ku rrezikon të bjerë

Një raketë me peshë 21 ton, e dërguar në hapësirë nga Kina javën e kaluar, po rrotullohet rreth Tokës me një trajektore që mund të çojë në rrëzimin e saj brenda ditëve të ardhshme kanë paralajmëruar ekspertët. Sipas tyre, raketa ka dalë jashtë kontrollit dhe ndryshe nga sa ishte parashikuar që të binte në oqean, tashmë ajo mund të bjerë në një zonë të banuar.

Jonathan McDowell, një astronom i cili gjurmon objektet që rrotullohen rreth Tokës, tha se raketa mund të bjerë pak më larg në veri se New York, Madrid dhe Pekin dhe deri në jug të Kilit Jugor dhe Wellington, Zelanda e Re dhe mund të mund të ulet kudo në këtë hapësirë.

China’s 21-ton Long March 5b core stage rocket is orbiting the planet in a path that could lead to the massive vehicle crashing back to Earth within the next few days, experts warns. Pictured is the rocket when it launched last week

Kur raketa të bjerë në Tokë, shumica e pjesëve të saj do të digjen në atmosferë, por pjesë të mëdha mund të mbijetojnë dhe të bien në zona të populluara. Raketa, e gjatë 100 metra po lëviz me shpejtësi më shumë se katër milje në sekondë.

The core stage launched Thursday to deliver the first modular of the nation’s new space station, called Tianhe.  Systems that track space debris picked up the core stage's location (red)

3D rendering of the Chinese Space Station, or Tiangong Space Station, as it'll look when fully constructed. Tianhe will form the main living quarters for three crew members. Shenzhou is an existing spacecraft that would dock at the station with crew. Tianzhou is an existing cargo transport spacecraft

China launched Long March 5B at 11:23 am local time on Thursday to deliver the first stage of its upcoming space station. The modular, named 'Tianhe', or 'Harmony of the Heavens', will become living quarters for three crew members once the massive structure is complete

China previously launched Long March 5b in May 2020 (pictured) to test the vehicle in preparation of sending people to the moon, but this mission also ended with an uncontrolled reentry.

The core stage of the Long March 5B rocket was sent into space on May 5 and fell to Earth a few days later, just off the coast of West Africa. Its descent was confirmed by the 18th Space Control Squadron, a unit of the US Air Force that tracks space debris in Earth's orbit

Shikime: 5
Comments: 0

Your email address will not be published. Required fields are marked with *